Aktualności
Plan lekcji
Sport
Sukcesy szkoły
Archiwum
Rada rodziców Galeria fotografii Publikacje Dokumenty szkoły

  budynek1 wybierz
  budynek2
DZIENNIK ELEKTRONICZNY

vulcan

PODRĘCZNIKI
PRZEDSZKOLE
SUPER PRZEDSZKOLAKI
"POCIĄG DO EDUKACJI"
REFORMA EDUKACJI
RODZYNKI Z JEDYNKI
gazetka
REGULAMIN PORZĄDKOWY

Jednym z ważniejszych priorytetów szkoły jest bezpieczeństwo uczniów, należy więc bezwzględnie przestrzegać REGULAMINU, REGULAMINU SZATNI oraz PROCEDUR.

Stomatolog

       Gabinet czynny 
od poniedziałku do piątku
        8:00 - 13:00
    Rejestracja osobista
         w gabinecie.

PREZENTACJA SZKOŁY

Nowa prezentacja
o naszej szkole!

Zobacz video

Świetlica szkolna

Czynna codziennie
7:00 - 17:00
Obiady w godz.
10:55 - 13:30

DYREKTOR SZKOŁY

mgr Arkadiusz Skrzyński
godziny przyjęć:
  wtorek 7:30 - 9:00             (Kościelna 6)
czwartek 14:30 - 16:30 (Rodziewiczówny 10)

Dzwonki
1)  7:30 - 8:15  
2)  8:25 - 9:10  
 3)  9:20 - 10:05  
  4)  10:15 - 11:00  
  5)  11:10 - 11:55  
  6)  12:15 - 13:00  
  7)  13:15 - 14:00  
  8)  14:05 - 14:50  
  9)  15:00 - 15:45  
10)  15:55 - 16:40  

​ 

ULICE W OBWODZIE SP1
Sekretariat szkoły

poniedziałek - czwartek
7:30 - 15:30
piątek
7:00 - 15:00

Legitymacje szkolne

WYPADKI W SZKOLE
WYWIADY NA 100-lecie

           Obejrzyj

KONKURSY
Wynajem szkoły

Zobacz regulamin oraz cennik wynajmu pomieszczeń i obiektów sportowych szkoły.

 

 


Archiwum: Sport - Działania prozdrowotne 2015/2016

IV POWIATOWY TURNIEJ WIEDZY O ZDROWIU

18 maja 2016 r. uczniowie szkół podstawowych z powiatu wejherowskiego realizujących program edukacji zdrowotnej „Trzymaj Formę" wzięli udział w IV Powiatowym Turnieju Wiedzy o Zdrowiu pod hasłem "Jestem tym, co jem". Celem tego przedsięwzięcia, organizowanego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie, jest promowanie aktywności fizycznej i zdrowego zbilansowanego odżywiania, profilaktyka cukrzycy oraz uświadomienie znaczenia bezpieczeństwa żywności, a przede wszystkim zapobieganie zatruciom żywnością i chorobom przenoszonym drogą pokarmową. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy VI d, pod opieką pani Marty Brzozowskiej, które zdobyły wysokie II miejsce. Każda z dziewcząt miała określoną rolę w zespole, przyczyniając się do wspólnego sukcesu. To kolejne ważne osiągnięcie dziewcząt z klasy VI d z obszaru edukacji zdrowotnej. Jesteśmy z Was bardzo dumi.

SMACZNIE - ZDROWO - KOLOROWO

12 maja 2016 r. w tygodniu zdrowego żywienia, uczniowie po raz kolejny mieli okazję zaprezentować swoje zdolności kulinarne. Dzieci z klasy IIc i IId przygotowały zdrową przekąskę. Z przyniesionych warzyw i owoców wykonały smaczne i kolorowe szaszłyki, które połączyły w interesujące kompozycje. Samodzielna zabawa kulinarna spowodowała, że talerzyki szybko opustoszały. Mali kucharze stwierdzili, że chętnie wprowadzą do swojego menu zdrowe i smaczne przekąski.

WYBIERAM WODĘ

Nasza szkoła złożyła aplikację do ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Wybieram wodę” to wspólna inicjatywa Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Instytutu Promocji Zdrowia i Dietoterapii. Działania programu będą zwracać szczególną uwagę na to, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa prawidłowe nawodnienie organizmu.

Warto również podkreślić fakt, że w krajach europejskich rocznie przypada średnio trzy razy więcej wód powierzchniowych na jednego mieszkańca niż w Polsce, stąd wiedza dotycząca racjonalnego gospodarowania wodą powinna być szeroko popularyzowana w naszym kraju. Dlatego też ważnym elementem projektu będzie promocja ochrony naturalnych zasobów wodnych, które chronią nas przed deficytem niezbędnego składnika diety. Program „Wybieram wodę” ma na celu promocję korzyści płynących z picia wody, zarówno wodociągowej, jak i butelkowanej. Edukacja z zakresu prawidłowego nawodnienia organizmu prowadzona również będzie w kontekście prawidłowo zbilansowanej diety. Co więcej,  działania w ramach programu będą podkreślać rolę wody nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale także w środowisku, gospodarce, przemyśle i rolnictwie. Z uwagi na potrzebę ochrony naturalnych zasobów wodnych, jednym z kluczowych zadań projektu będzie także propagowanie racjonalnego gospodarowania wodą i jej oszczędzania. 

Kampania społeczna „Wybieram wodę” skierowana jest do grup społecznych szczególnie narażonych na niedostateczne nawodnienie organizmu:  kobiet w ciąży i karmiących oraz ich małych dzieci, młodzieży szkolnej, seniorów oraz osób aktywnie uprawiających sport. Program realizowany będzie od września br. i potrwa minimum trzy lata. W ramach projektu uruchomiona zostanie strona internetowa, która stanowić będzie multimedialną platformę edukacyjno-informacyjną wraz z panelem do rejestracji szkół, placówek i miast biorących udział w programie. Organizatorzy programu przeprowadzą także szereg akcji edukacyjnych dla lokalnych społeczności – pikników, spotkań tematycznych, eventów i lekcji w szkołach. Działaniom tym towarzyszyć będzie kampania informacyjna w mediach ogólnopolskich i lokalnych.

 

http://www.wybieramwode.pl/

BAKALIOWY PIĄTEK

13 maja 2016 r. to ostatni dzień "Tygodnia Owocowo - Warzywnego". W tym dniu zaproponowaliśmy uczestnikom spróbowania zdrowych przekąsek takich jak orzechy, suszone owoce, nasiona i pestki. Dzieci świetnie wywiązały się z zadania i pokazały, że można chrupać coś bardziej zdrowego od chipsów czy słonych paluszków.

Bardzo dziękujemy naszym wyjątkowym uczniom za aktywny udział w "Tygodniu Owocowo - Warzywnym". Szczególnie dziękujemy Rodzicom naszych podopiecznych za zaangażowanie i wspieranie działań prozdrowotnych naszej szkoły. Wszystkim pracownikom szkoły składamy podziękowania za wszelkie starania na rzecz zdrowia naszej szkolnej społeczności. Spróbujmy zamiast słodyczy na stałe wpisać do swojego szkolnego menu owoce, warzywa i zdrowe przekąski.

ZIELONY CZWARTEK

12 maja 2016 r. w naszej szkole zrobiło się zielono. Uczestnicy "Tygodnia Owocowo - Warzywnego" przekonali się, że świetną, szkolną przekąską może być kawałek kiwi lub kilka winogron. Uczniowskie kanapki wzbogaciły się o listek sałaty i plasterki ogórka. Kolejny raz udowodniliśmy, że edukację zdrowotną można połączyć z zabawą, która integruje naszą wyjątkową społeczność szkolną.

ŻÓŁTA ŚRODA

11 maja 2016 r. rozświetliliśmy naszą szkołę żółtym kolorem. W tym dniu uczniowie i pracownicy naszej szkoły dodali do swoich szkolnych śniadań bardzo wartościowe i odżywcze banany, żółtą paprykę. Okazało się również, że wsród dzieci mamy odważnych smakoszy, którzy z ochotą zjadali miąższ z plastrów cytryny.

POMARAŃCZOWY WTOREK

10 maja 2016 r. to drugi dzień "Tygodnia Owocowo-Warzywnego". Tego dnia wielu uczniów naszej szkoły dostarczyło swojemu organizmowi sporo cennych witamin zjadając podczas przerw marchewki, pomarańczową paprykę, pyszne pomarańcze i mandarynki. Niektórzy z rodziców naszych podopiecznych, wzbogacili drugie czyli szkolne śniadania swoich pociech w sok pomarańczowy lub marchewkowy. Klasa II a wzbogacona edukacją zdrowotną na zajęciach plastyki wykonała piękny kosz pełen witamin.

CZERWONY PONIEDZIAŁEK

9 maja 2016 r. rozpoczął się w naszej szkole "Tydzień Owocowo - Warzywny". Zachęcamy w ten sposób społeczność szkolną do sięgania po smaczne oraz zdrowe owoce i warzywa. Dzisiejszy poniedziałek wyróżniliśmy ubierając się na czerwono, a na przerwach zajadając owoce i warzywa właśnie w tym kolorze. Dowiedzieliśmy się również jak ważną rolę pełnią te czerwone smakołyki dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mamy nadzieję, że nasi uczniowie i pracownicy szkoły coraz częściej zamiast słodyczy i żywności wysokoprzetworzonej będą przynośić na szkolne drugie śniadanie np. jabłko, pokrojoną czerwoną paprykę, rzodkiewki czy pomidorki koktajlowe.

09 - 13 MAJA TYDZIEŃ OWOCOWO - WARZYWNY


Samorząd Uczniowski i Szkolny Zespół ds Promocji Zdrowia zaprasza wszystkich uczniów i pracowników szkoły do udziału w kolejnej edycji "Tygodnia Owocowo-Warzywnego":

9 maja 2016 r. czerwony poniedziałek
ubieramy się na czerwono, przynosimy do szkoły i jemy na przerwach np. jabłka, czerwoną paprykę, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki,
10 maja 2016 r. pomarańczowy wtorek
ubieramy się na pomarańczowo, przynosimy do szkoły i jemy na przerwach np. marchewki, pomarańczową paprykę
11 maja 2016 r. żółta środa
ubieramy się na żółto, przynosimy do szkoły i jemy na przerwach np. banany, żółtą paprykę,
12 maja 2016 r. zielony czwartek
ubieramy się na zielono, przynosimy do szkoły i jemy na przerwach kanapki, sałatki z zielonymi warzywami np. sałatą, ogórkiem, szczypiorkiem, zieloną papryką,
13 maja 2016 r.  bakaliowy piątek
ubieramy się w kolorze wybranej przekąski, przynosimy do szkoły i jemy na przerwach np. łuskane nasiona słonecznika, dyni; suszone morele, śliwki, żurawinę, jabłka, banany, rodzynki; orzechy włoskie, laskowe, migdały.

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH

W sobotę uczniowie klasy III B, Maja, Szymon i Mateusz, reprezentowali naszą szkołę w II etapie Wojewódzkiego Konkursu Ekologiczno – Przyrodniczego „W zdrowym ciele zdrowy duch". W rywalizacji brało udział osiem zespołów z klas trzecich z Rumi, Redy, Wejherowa i Bolszewa. Należało wykazać się wiedzą z zakresu zdrowego żywienia, znajomości piramidy żywieniowej, rozpoznawania znaków umieszczanych na etykietach produktów spożywczych. Przedstawiano także krótką inscenizację, piosenkę lub rymowankę o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem. Nasz zespół zaśpiewał piosenkę promującą zdrowy styl życia. Wcześniej, w marcu w I etapie konkursu, uczniowie przygotowali pracę plastyczną „W zdrowym ciele zdrowy duch". Poziom była bardzo wyrównany. Nasza reprezentacja zajęła 4 miejsce, za którą dostaliśmy zdrową, owocową nagrodę.

"JESTEM STRAŻNIKIEM WŁASNEGO ZDROWIA"

12 kwietnia 2016 r. klasa VI d, pod opieką koordynatora ds. Promocji Zdrowia panią Jolantą Dobrzeniecką, reprezentowała naszą szkołę w II Miejskim Konkursie Prozdrowotnym "Jestem Strażnikiem Własnego Zdrowia" zorganizowanym przez nauczycieli zaprzyjaźnionego i promującego zdrowie Gimnazjum Nr 2 w Rumi. Tak jak w roku ubiegłym zdobyliśmy I miejsce ponownie potwierdzając wysoki poziom edukacji zdrowotnej w naszej szkole. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną, umiejętnościami praktycznymi, kreatywnością i współpracą w zespole. Gratulujemy! Jesteśmy z Was bardzo dumni.

KUCHNIA SPORTOWCÓW

W środę 20.01.2016 r. obchodziliśmy dzień kuchni sportowców. W tym dniu w szkole dominowały następujące kolory: czerwony, żółty, zielony i niebieski. W stołówce szkolnej zapoznaliśmy się z produktami i potrawami spożywanymi przez mistrzów sportu. Panie kucharki na obiad przygotowały ryż z kurczakiem i warzywami, na deser- banany. Podczas wizyty w stołówce uczniowie mogli poczuć się jak zwycięzcy i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie na pierwszym stopniu podium- z pucharem i medalami na szyi. Dziękujemy za wspólną zabawę.

WODA PITNA DLA UCZNIÓW

W naszej szkole dzieci mają zapewniony dostęp do świeżej, filtrowanej systemem Brita wody. 

Podczas przerw można przyjść do pokoju przy sali gimnastycznej dopełnić bidon, plastikową butelkę / kubek.

To tymczasowe rozwiązanie ma zapobiegać odwodnieniu dzieci. Uczniowie często przez cały pobyt w szkole nic nie piją lub piją zbyt mało, co wiąże się z ich złym samopoczuciem, osłabieniem, rozdrażnieniem, brakiem możliwości koncentracji na lekcji. Czasami też kupowane i przynoszone przez dzieci napoje zawierają nadmierną ilość cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki i konserwanty, które nie wspierają ich prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego.

Zapraszamy Was na www.zawodniacy.pl i www.wolewode.pl
zobacz ile łyżeczek cukru ma Twój ulubiony napój www.zawodniacy.pl/dla-rodzicow/ile-cukru

Samorzad Uczniowski oraz Zespół ds. Promocji Zdrowia

ŚNIADANIE DAJE MOC

SZKOLNY  REKORD  GUINNESSA!!!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki,
lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Dlatego już po raz trzeci wzięliśmy udział w ogólnopolskiej akcji DZIEŃ ŚNIADANIE DAJE MOC.
Przez poprzedzający tydzień przygotowywaliśmy się do tego dnia. Wreszcie nadszedł dzień przygotowania zdrowego ŚNIADANIA, KTÓRE DAJE MOC.
Nie był to zwykły piątek, 6 listopada. Zastanawiacie się dlaczego? Po raz pierwszy chcieliśmy ustanowić szkolny Rekord Guinnessa w organizacji i przygotowaniu wspólnego, zdrowego śniadania. W szkolnej stołówce śniadanie przygotowywało 130 uczniów z klas: II a, II d, III a, III b, III c, III d. Ponadto w swoich salach (z powodu braku miejsca w stołówce) śniadanie przygotowywali uczniowie klas: O d, I c, Ie, I f, I g (97 osób). Po intensywnej pracy nadszedł miły moment: wspólne zjedzenie śniadania.

NA KONIEC PADŁA INFORMACJA: SZKOLNY REKORD GUINNESSA
W ORGANIZACJI I PRZYGOTOWANIU WSPÓLNEGO,
ZDROWEGO ŚNIADANIA ZOSTAŁ USTANOWIONY PRZEZ 227 UCZNIÓW ZE SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 1 W RUMI.




JAK PRZYGOTOWAĆ SMACZNE I DROWE ŚNIADANIE

Śniadanie daje moc – czyli jak przygotować smaczne i zdrowe śniadanie?

         Nam się udałoJ przy fachowej pomocy Pana Kucharza udało nam się połączyć zdrowe i pożyteczne! Dzieci stworzyły pyszne i zdrowe kanapki z warzywami oraz kiełkami, zajadały się jogurtem naturalnym polanym miodem oraz posypanym płatkami śniadaniowymi, a na deser otrzymały sałatkę owocową z wydrążonego arbuza – arcydzieło Naszego Gościa. Poznaliśmy również podstawowe tajniki carvingu. Było pysznie!!!

Takie śniadanie naprawdę daje moc.  

 Uczniowie klasy IG wraz z wychowawcą

PALCE LIZAĆ!

Dziecięca wyobraźnia  nie zna granic. Uczniowie w trakcie śniadania
przygotowali małe arcydzieła ze zdrowych produktów, które z wielkim
apatytem zajadali. Były to kanapki, sałatki owocowe i warzywne, koreczki,
soki, szaszłyki i obrazy układane z jedzenia. Jedna z klas miała okazję
oglądać  pokaz carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. Jedzenie palce
lizać!!!

WITAMINKI

Korzystanie z darów jesieni, a więc plonów zebranych z pól, sadów czy ogrodów, to dostarczanie organizmowi sporej dawki witamin. Dzięki temu nasz organizm staje się bardziej odporny na jesienno-zimowe infekcje. Smaczne sałatki lub surówki mogą przygotować nie tylko dorośli. Udowodnili to uczniowie klasy II d ; przygotowali smaczną surówkę z marchewek i jabłuszek wykorzystując przygotowane przez rodziców tarki, owoce i warzywa. Ubieramy fartuszki, myjemy ręce, bierzemy do ręki czyste tarki i produkty i...... ostrożnie zabieramy się do pracy. Już po chwili surówki były gotowe i chętnie konsumowane przez dzieci i wychowawcę. Gratulujemy uczniom smacznie wykonanych surówek. Zachęcamy innych do spróbowania swych kulinarnych zdolności. To nie takie trudne!

Copyright © Szkoła Podstawowa Nr 1 w Rumi - 2014 (Agnieszka Gryzik)