Aktualności
Plan lekcji
Sport
Sukcesy szkoły
Archiwum
Rada rodziców Galeria fotografii Publikacje Dokumenty szkoły

  budynek1 wybierz
  budynek2
DZIENNIK ELEKTRONICZNY

vulcan

FESTYN 2018R.

12 maja godz.12:00-15:00

Sponsorzy

PODRĘCZNIKI
REKRUTACJA 2018/2019
ULICE W OBWODZIE SP1
PRZEDSZKOLE
SUPER PRZEDSZKOLAKI
"POCIĄG DO EDUKACJI"
REFORMA EDUKACJI
RODZYNKI Z JEDYNKI
gazetka
REGULAMIN PORZĄDKOWY

Jednym z ważniejszych priorytetów szkoły jest bezpieczeństwo uczniów, należy więc bezwzględnie przestrzegać REGULAMINU, REGULAMINU SZATNI oraz PROCEDUR.

Stomatolog

       Gabinet czynny 
od poniedziałku do piątku
        8:00 - 13:00
    Rejestracja osobista
         w gabinecie.

PREZENTACJA SZKOŁY

Nowa prezentacja
o naszej szkole!

Zobacz video

Świetlica szkolna

Czynna codziennie
7:00 - 17:00
Obiady w godz.
10:55 - 13:30

DYREKTOR SZKOŁY

mgr Arkadiusz Skrzyński
godziny przyjęć:
  wtorek 7:30 - 9:00             (Kościelna 6)
czwartek 14:30 - 16:30 (Rodziewiczówny 10)

Dzwonki
1)  7:30 - 8:15  
2)  8:25 - 9:10  
 3)  9:20 - 10:05  
  4)  10:15 - 11:00  
  5)  11:10 - 11:55  
  6)  12:15 - 13:00  
  7)  13:15 - 14:00  
  8)  14:05 - 14:50  
  9)  15:00 - 15:45  
10)  15:55 - 16:40  

​ 

Sekretariat szkoły

poniedziałek - czwartek
7:30 - 15:30
piątek
7:00 - 15:00

Legitymacje szkolne

WYPADKI W SZKOLE
WYWIADY NA 100-lecie

           Obejrzyj

KONKURSY
Wynajem szkoły

Zobacz regulamin oraz cennik wynajmu pomieszczeń i obiektów sportowych szkoły.

 

 


Sport - Promocja zdrowia 2017/2018

RATOWNICTWO WODNE W KLASIE V A I V B

27 marca 2018 r. rozpoczeliśmy zajęcia z ratownictwa wodnego w ramach wychowania fizycznego - edukacji zdrowotnej. Przy współpracy z ratownikami WOPR pływalni MOSiR Rumia oraz Drużyną WOPR Rumia klasy V A i V B z wielkim zaangażowaniem i zainteresowaniem poznawały zagadnienia z obszaru ratownictwa wodnego. Uczestnicy spisali się doskonale wykonując niełatwe i wyczerpujące ćwiczenia z bojkami sp, pasami ratowniczymi, manekinem, ucząc się holować osobę nieprzytomną czy nurkować w głąb. Jesteśmy bardzo dumni z naszych uczniów. Zajęcia tego rodzaju pozwalają nabyć dzieciom umiejętności przydatne na całe życie, uczą bezpieczeństwa w wodzie, udzielania pomocy, opanowania, radzenia sobie z sytuacjami trudnymi i stresem.

KUCHNIA ZIMOWA

24 stycznia 2018 r. zagościła, w pięknie udekorowanej stołówce, "Kuchnia Zimowa". Tego dnia ubraliśmy się w kolorze białym i niebieskim. Zima to niełatwa pora roku dla naszych organizmów. Brak słońca, mróz i często dość ponury obraz za oknem nie nastrajają zbyt pozytywnie. W tym czasie rozleniwiamy się i marzymy jedynie o kocu i dobrym jedzeniu, a czasami wręcz nieprzyzwoicie się objadamy. Nie wolno jednak zapominać o zdrowej i wartościowej w składniki odżywcze diecie oraz o tym, że nawet zimowe posiłki mogą być kolorowe i smaczne.

FIOLETOWO - GRANATOWY PIĄTEK

19 stycznia 2018 r. to ostatni dzień "Tygodnia Warzywno - Owocowego". W tym dniu zaproponowaliśmy uczestnikom spróbowania zdrowych przekąsek takich jak suszone owoce, ciemne winogrona, sok z czarnej porzeczki, aronii, a do obiadu podano surówkę z czerwonej kapusty. Tzw. niebiesko - purpurowe warzywa i owoce

  • wykazują wpływ na aktywność fizyczną,
  • wpływają na podwyższenie tzw. dobrego cholesterolu,
  • zapewniają prawidłowy przepływ krwi przez narządy,
  • ułatwiają proces uczenia się. 

Bardzo dziękujemy naszym uczniom za aktywny udział w "Tygodniu Warzywno-Owocowym". Szczególnie dziękujemy Rodzicom naszych podopiecznych za zaangażowanie i wspieranie działań prozdrowotnych naszej szkoły. Wszystkim pracownikom szkoły składamy podziękowania za wszelkie starania na rzecz zdrowia naszej szkolnej społeczności. 

Spróbujmy zamiast słodyczy na stałe wpisać do swojego szkolnego menu warzywa i owoce jako zdrowe przekąski.

Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia,
Samorząd Uczniowski

ZIELONY CZWARTEK

18 stycznia 2018 r. w naszej szkole zrobiło się zielono. Uczestnicy "Tygodnia Warzywnego - Owocowego" przekonali się, że świetną, szkolną przekąską mogą być kawałki kiwi lub kilka winogron. Uczniowskie kanapki wzbogaciły się o listek sałaty i plasterki ogórka. Na obiad nasze Panie pracujące w kuchni przygotowały zupę z brokułów, pyszny kisiel z jabłkiem, a na deser bogate w składniki odżywcze kiwi. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach. Kolejny raz udowodniliśmy, że edukację zdrowotną można połączyć z zabawą, która integruje naszą wyjątkową społeczność szkolną. Zielone warzywa i owoce

  • gwarantują odpowiednią wytrzymałość naczyń krwionośnych i prawidłową pracę serca,
  • zapewniają prawidłowe działanie narządu wzroku,
  • wykazują wpływ na aktywność fizyczną.

BIAŁA ŚRODA

17 stycznia 2018 r. tak jak za oknami naszej szkoły tak i wewnątrz zrobiło się biało. W trzecim dniu "Tygodnia Warzywno - Owocowego" uczniowie i pracownicy naszej szkoły dodali do swoich szkolnych posiłków bardzo wartościowe i odżywcze banany. Przy obiedzie podano również pyszną surówkę z selera z brzoskwinią oraz wodę z cytryną i miodem. Białe owoce i warzywa

  • poprawiają odporność organizmu (dzięki zawartej w nich allicynie, która ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne),
  • chronią przed różnymi chorobami,
  • poprawiają samopoczucie.

ŻÓŁTO - POMARAŃCZOWY WTOREK

16 stycznia 2018 r. to drugi dzień "Tygodnia Warzywno - Owocowego". Tego dnia wielu uczniów naszej szkoły dostarczyło swojemu organizmowi sporo cennych witamin zjadając podczas przerw banany, marchewki, żółtą i pomarańczową paprykę, pyszne pomarańcze i mandarynki. Niektórzy z rodziców naszych podopiecznych, wzbogacili drugie czyli szkolne śniadania swoich pociech w sok pomarańczowy lub marchewkowy. W obiadowym jadłospisie zagościła surówka z marchewki, woda z pomarańczą, a na deser zdrowa mandarynka. Żółto - pomarańczowe owoce i warzywa

  • wykazują wpływ na prawidłowy koloryt skóry oraz chronią ją przed działaniem promieni słonecznych,
  • działają zapobiegawczo przeciw infekcjom,
  • regulują zawartość wody w organiźmie.

CZERWONY PONIEDZIAŁEK

15 stycznia 2018 r. rozpoczął się w naszej szkole "Tydzień Warzywno - Owocowy". W ten sposób cyklicznie zachęcamy społeczność szkolną do sięgania po smaczne oraz zdrowe warzywa i owoce. Dzisiejszy poniedziałek wyróżniliśmy ubierając się na czerwono, a na przerwach zajadając owoce i warzywa właśnie w tym kolorze. W obiadowym jadłospisie pojawiła się zupa pomidorowa oraz jogurt naturalny z truskawkami. Dowiedzieliśmy się również jak ważną rolę pełnią te czerwone smakołyki dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mamy nadzieję, że nasi uczniowie i pracownicy szkoły coraz częściej zamiast słodyczy i żywności wysokoprzetworzonej będą przynosić na szkolne drugie śniadanie np. jabłko, suszoną żurawinę, pokrojoną czerwoną paprykę, pomidorki koktajlowe czy sok pomidorowy. Czerwone owoce i warzywa

  • zapewniają prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci,
  • chronia przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych,
  • wykazują wpływ na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego.

SZKOLENIE Z ZASAD ŻYWIENIA DZIECI

7 grudnia 2017 r. odbyło się w Urzędzie Miasta szkolenie dla pań intendentek, pań pracujących w kuchni oraz dyrektorów szkół w Rumi, przypominające "Zasady żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych" mające na celu podniesienie jakosci żywienia dzieci w szkołach.

ZDROWE - NIETRUDNE

Zdrowe odżywianie jest łatwe jak dodawanie – wystarczy zsumować dobre chęci i odrobinę wiedzy. I dokładnie tego chcą się nauczyć uczniowie z kl. II a pod kierunkiem wychowawczyni p. Joanny Pionke przystępując do III edycji programu „Zdrowe nietrudne", którego celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów, promowanie zdrowego trybu życia oraz pośrednio edukacja dorosłych. Partnerem programu jest m. in. Instytut Żywności i Żywienia.
Dla zainteresowanych: na stronie internetowej programu "Zdrowe nietrudne" http://zdrowenietrudne.pl dostępne są zakładki dla uczniów i rodziców, dzięki którym każdy uczeń będzie mógł poznać tajemnice zdrowego żywienia, odkryć przepisy na proste i pyszne posiłki, a potem spróbować swoich sił w gotowaniu – oczywiście pod okiem dorosłych. Z kolei rodzice znajdą na stronie porady i wskazówki żywieniowe, propozycje aktywności fizycznej oraz przepisy, które świetnie nadają się, by przygotowywać je z dziećmi. Zapraszamy do wspólnej zabawy!

zdrowenietrudne 

DZIEŃ KULINARNYCH PRZYSMAKÓW

9 listopada 2017 r.  odbył się Dzień Kulinarnych Przysmaków pod hasłem "Jesienny obiad", który ze smakiem jedliśmy w pięknie udekorowanej stołówce. Na obiad podano zupę grochową, drożdżówkę z jabłkiem i gruszkę. W ramach wspólnej zabawy ubraliśmy się w kolorach jesieni.

ŚNIADANIE DAJE MOC

8 listopada oddziały przedszkolne i klasy I-III przystąpiły do akcji „Śniadanie Daje Moc". W szkole zrobiło się wyjątkowo smacznie i wesoło. Niesamowite zapachy rozchodziły się po korytarzach. Dzieci doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mają energię do nauki i zabawy, lepiej koncentrują się podczas lekcji. Smakuje ono jeszcze lepiej, gdy spożywa się je w towarzystwie kolegów i koleżanek z klasy i to własnoręcznie przygotowane.

WARSZTATY EDUKACYJNE "ZDROWE ŚNIADANIE"

27 października 2017 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty edukacyjne dla klas I - III pt. "Zdrowe Śniadanie". Na stołach gościło musli na bazie jogurtu naturalnego z samodzielnie dobieranymi przez dzieci zdrowymi dodatkami (płatki różnego rodzaju, bakalie, miód, świeże owoce itp.). Zajęcia podkreślały ważną rolę pierwszego - domowego śniadania i drugiego - szkolnego śniadania w rozwoju dziecka. Te oba posiłki, a zwłaszcza ich jakość odżywcza mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój fizyczny, psychiczny i zachowanie społeczne naszych uczniów, na możliwość ich koncentrowania się podczas lekcji i osiąganie sukcesów szkolnych.

Warsztaty są wynikiem współpracy z partnerem naszej szkoły w realizacji Programu Unijnego "Program do Szkół" firmą Salvit-Prima.

Bardzo dziękujemy wychowawcom klas I - III za wszelkie działania i starania na rzecz promocji zdrowia oraz edukację zdrowotną swoich uczniów. Rodzicom naszych uczniów dziękujemy za dążenie do zdrowego odżywiania dzieci i wspieranie działań prozdrowotnych naszej szkoły :)

PROJEKT NAUKOWO - BADAWCZY "MŁODZICYFROWI.PL"

W roku szkolnym 2017/2018 nasza szkoła weźmie udział w bezpłatnym projekcie naukowo - badawczym pt. „młodzicyfrowi.pl", realizowanym przez Fundację DBAM O MÓJ Z@SIĘG z siedzibą w Gdańsku. Projekt stanowi kontynuację badań prowadzonych w latach 2015 - 2016, które dotyczyły problemu nałogowego korzystania ze smartfonów przez młodzież szkolną w Polsce http://dbamomojzasieg.com/pobierz-raport/. Wyniki dotychczas zrealizowanych przez Fundację badań stały się podstawą do realizacji działań edukacyjnych wspieranych między innymi przez Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Zdrowia oraz Komisję Episkopatu Polski. Instytucjami odpowiedzialnymi za realizację projektu jest Fundacja DBAM O MÓJ Z@SIĘG, Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego oraz Centrum Doradztwa i Badań Społecznych SOCJOGRAM. Badaniami zostaną objęte klasy VII oraz oddziały gimnazjalne.

Podejmowana tematyka badań wpisuje się w szeroko rozumianą profilaktykę e-uzależnień, jak również w podstawowe kierunki realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym 2017/2018 określone przez MEN (pkt 3. Bezpieczeństwo w internecie. Odpowiedzialne korzystanie z mediów społecznych).

Szkoła biorąca udział w projekcie otrzyma bezpłatnie:

  • wyniki własne (w postaci raportu tabelarycznego) dla konkretnej szkoły. Na podstawie przesłanego raportu będzie można dowiedzieć się więcej o skali problemów wynikających z nieodpowiedniego korzystania z mediów cyfrowych,
  • szczegółowy raport z badań po zakończonych wszystkich czynnościach badawczych w wersji elektronicznej.

Zapraszamy do zapoznania się z ideą projektu:

Koordynator projektu: Jolanta Dobrzeniecka, koordynator szkolny: Marta Brzozowska, Agnieszka Stankiewicz.
Wszelkie pytania, uwagi itd. prosimy kierować na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

SMACZNIE I ZDROWO W I C I I D

Kolejny miesiąc roku szkolnego, a w nim działania promujące zdrowy styl życia. Pragniemy zachęcać dzieci, aby już od najmłodszych lat dbały o swoje zdrowie poprzez spożywanie warzyw i owoców; darów jesieni oraz poprzez samodzielne przygotowywanie smacznych i pełnowartościowych posiłków. Uczniowie klas pierwszych to wspaniali, mali kucharze, którzy z pomocą nauczycieli przygotowali sałatki: warzywną – ziemniaczaną i owocową. Produkty i przybory zapewnili oczywiście niezawodni rodzice. Efekt był zadziwiający dla samych uczniów i godny polecenia. Potrawy smakowały, a radość z samodzielnego tworzenia była ……… ooogromna. Zachęcamy rodziców do podejmowania wspólnych zabaw z dziećmi w …... kuchni. Brawo pierwszaki!!!

Serdecznie dziękujemy naszym niezwykłym wychowawcom za kształtowanie nawyków prozdrowotnych swoich uczniów. Są to bezcenne działania, mające wpływ na przyszłe zdrowie, prawidłowy rozwój i szczęśliwe życie na razie jeszcze dzieci :)

NOWY "PROGRAM DLA SZKÓŁ"

Po ośmiu latach realizacji programy "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole" od roku szkolnego 2017/2018 zostają zastąpione nowym ale bardzo podobnym "Programem dla szkół".

Nowy "Program dla szkół" ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole.

W ramach nowego programu dzieci klas I - V będą:

  • otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne
  • brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.

Priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych, bez dodatków, a więc świeżych owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Produkty te muszą być spożywane w szkole i nie mogą być zabierane przez dzieci do domu.

Program w Polsce finansowany jest ze środków Unii Europejskiej oraz z budżetu krajowego. Łączny budżet programu na rok szkolny 2017/2018 wynosi 242,9 mln zł, w tym 114,8 mln zł z budżetu UE oraz 128,1 mln zł z budżetu krajowego. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE, pod względem przyznanych środków plasuje się na 4. miejscu za Niemcami, Francją i Włochami.

Dla efektywności naszych starań serdecznie prosimy Rodziców o wsparcie i kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci zarówno przez przygotowywanie zdrowych posiłków do szkoły (bez słodyczy, niezdrowych przekąsek itp.) jak i w domu.

Wszelkie pytania, inicjatywy, spostrzeżenia, uwagi itp. odnośnie nowego "Programu dla szkół" i jego realizacji w naszej szkole prosimy kierować do koordynatora programu na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

http://owocewszkole.org/

http://kowr.gov.pl/programy-dla-szkol/program-dla-szkol

Copyright © Szkoła Podstawowa Nr 1 w Rumi - 2014 (Agnieszka Gryzik)